You are currently viewing Få mest ud af vinen – sådan ilter du vin

Få mest ud af vinen – sådan ilter du vin

Hvis du nyder at drikke et godt glas vin, så bør du gøre dig selv den tjeneste at sætte dig ind i kunsten af ilte vin. Det kan hurtigt lyde meget kompliceret, men det behøver det slet ikke at være. Derfor har vi her samlet lidt information samt inspiration til, hvordan du skal gøre, så du kan få mest ud af din vin.

Hvad er viniltning?

Begrebet viniltning dækker kort fortalt over at tilføre ilt til vinen, hvilket kan gøres på flere forskellige måder. Ilten udvikler vinen, hvilket gør en forskel for smagsoplevelsen. Generelt set, så åbner vinen sig op samt får et blødere og mere behageligt udtryk når den er blevet iltet. Blødgøringen af vinens tanniner fremskyndes netop under den øgede eksponering af ilt. Viniltning bidrager endvidere til, at duftaromaerne intensiveres, hvilket medvirker til, at vinen i højere grad opleves med flere sanser.

Størstedelen af alle vine vil drage nytte af at blive iltet, herunder især unge vine. Blandt vinentusiaster er der dog delte meninger om, hvorvidt ældre vine skal iltes eller ej.

I relation til viniltning, så må vi hellere slå fast, at det altså ikke er viniltning at trække proppen op og lade vinen stå i en times tid. I førnævnte eksempel er vinens overflade ikke i væsentlig kontakt med ilt, hvorfor denne metode ikke gavner, hvis det er med henblik på at udvikle vinen.

Hvordan ilter man vin?

Som beskrevet, så findes der forskellige måder til, hvordan du kan ilte vinen. Du har måske stiftet bekendtskab med en vinkaraffel, som er en æstetisk smuk karaffel, der anvendes til at servere vin. Udover at den præsenterer vinen flot, så bidrager karaflens form til, at vinens overflade bliver større, hvortil der tilføres mere ilt til vinen. Førnævnte er en af de mest effektive og stilrene metoder. Karaflen kan endvidere være en god metode til at dekantere vinen, så du adskiller væsken fra et eventuelt bundfald.

Vinen bliver endvidere også iltet når den serveres i forbindelse med, at væsken skænkes i vinglasset. Tommelfingerreglen lyder at hælde vin op til glassets bredeste punkt, da vinens overflade derved bliver så stor som muligt. Derudover kan vinen slynges rundt i vinglasset, så vinen iltes yderligere og duftaromaerne frigives. Vil du gerne kunne slynge og ilte din vin med dine glas? Så gå på jagt efter vinglas hos barlife, så du har de bedste glas til formålet. Så kan du forbedre din smagsoplevelse igen og igen når det kommer til vin.

Det er en smagssag, hvor længe man ønsker at lade vinen stå, hvor nogle anbefaler en times tid, hvorimod andre arbejder med, at stille vinen til side i et kvarter og maksimum en halv times tid. Det vigtige er dog, at når først iltningen er sat i gang, vil vinen blot iltes mere og mere, og til sidst vil den have stået for længe for de fleste. Til det findes der forskellige vinpropper som du kan bruge til, ikke helt at stoppe, men at bremse iltningen. En vinprop kan være en rigtig god ting at have, hvis man ikke lige drikker en hel flaske vin af gangen, da din vin vil være meget bedre dagen efter, hvis iltningen er blevet bremset over natten.

Hvilken vin skal serveres til maden?

I relation til at nyde et glas vin, så er prikken over i’et selvfølgelig når der serveres lidt lækkert til. Det kan dog for mange være en videnskab at vælge en vin, der komplimenterer det måltid den indgår i samspil med. Der findes dog forskellige metoder og tips, så du er bedre klædt på til dette vigtige valg. Overordnet kan du helt simpelt vælge en vin, der enten skaber balance eller kontrast mellem maden og vinen. Derudover lyder et vigtigt tip, at hverken måltid eller vin må overdøve hinandens smagsnuancer.

Der findes et utal af forskellige vine, hvor spektret blandt andet består af lyse vine, fyldige vine, kraftige vine samt søde vine. Listen over forskellige typer mad er ydermere også næsten uendelig, så de mange muligheder kan virke helt uoverskuelige. Læs her og få en række tips til, hvordan du kan vælge vin til maden. Dermed har du mulighed for at imponere dine gæster, hvor samspillet mellem mad og vin opleves på samme måde som, hvis de var taget på restaurant.

Nu skulle du gerne være blevet klogere på området at ilte vin, så du har fået et bedre indblik samt inspiration til, hvordan du får mest ud af din vin. Du kan endvidere afprøve, om du kan smage forskel på vinen før og efter, at den er blevet iltet. Nu er det bare at gå på opdagelse, så du kan finde ud af, hvilken viniltningsmetode, der er din foretrukne.